2012. április 17., kedd

medvehagyma - mánia

Mostanában divat lett a medvehagyma. Saját nevén Allium Ursinum.
Évről évre szaporodnak a medvehagymával kapcsolatos események, cikkek és receptek. Van már medvehagyma fesztivál, medvehagyma napok, medvehagyma a piacon, a zöldségesnél, a piacos nyanyókáknál, a kertészetekében, a hipermarketben csuda akciós medvehagyma tövek, konténeres medvehagyma, földlabdás, van hagyma magról vetve és hagymáról szaporítva és van ezer és ezer féle recept a pogácsától a krémlevesig.
Medvehagymamedvehagymamedvehagyma!!!!!!
Egy kérdésem lenne. Honnan ez a rengeteg? De komolyan, honnan?
Elképzelem, ahogy zöldségesek terelik a hagymaszedőket az erdők alján és tépik szerencsétlen hagymákat. Majd este haza a terméssel, és letarolt domboldalak és erdőaljak maradnak utánunk. Szegény medvék meg baktatnak, hogy most jól behagymázunk, erre nincs egy szál se.
A legrosszabb rémképem az mégiscsak a divatból szedek medvehagymát emberekről van. Mi van ha összekeverik valamivel? Divathagymásék gyöngyvirágot vagy kikericset tépnek és falnak. Az remek, mert mindkét növény mérgező, viszont nincs hagymaszaguk!
Egy szó mint száz, gondoltam adok egy esélyt a gasztro-divatnak, és vettem a piacon két szép csokor hagymalevélkét. Ügyeltem, hogy olyan árusnál ahol nincs a levelek végén hagymadarab, bár ez nem garancia arra, hogy letarolt erdő maradt utánuk.

Medvehagymás omlett, és kifli lett belőlük.
recept itt

Ha vártok kritikát, akkor tessék:
Nem fogják miattunk a pilisi parkerdőt gyapálni medvehagymaszezonban és egy mackó sem fog miattunk bélbetegséget kapni, mert hagyma nélkül maradt!

2 megjegyzés: