2011. június 17., péntek

"Lent, hol a tölgyek őrzik a völgyet,......

.... kúszik az erdei út. 
átszeli bújva újra, meg újra, 
körben a völgykoszorút,
ott a mélyben a völgykoszorút."
(Kapuvári Béla: Csillebérc)
Na igen, kinek ne az úttörők jutnának eszébe erről. Biztosan akad, akinek fogalma sincs arról, mi ez a fenti idézet. Ez az egyik kedvenc úttörő dalom volt. Számomra az elérhetetlent jelentette. Azt, hogy az úttörővasúton szolgáljak.
Minden nyáron, szinte nyálcsorgatva néztük, bátyámmal a televízióban,- fekete-fehérben!- hogy az úttörő pajtások hogyan szalutálnak egymásnak a vasút állomásain, hogyan kezelik a jelzőberendezéseket, a kis kalauzok a jegyeket.
Számunkra, vidéki kölyköknek- akik ráadásul nem is voltunk eminens tanulók- ez volt maga a mennyország! A netovább! A nyárcsúcsa! A non-plus-ulrta! És a legfontosabb, a legnagyobb, a leghíresebb a Csillebérci tábor! 
Na, ez az a két dolog, ami sosem sikerült, hatalmas úttörő karrierem alatt. Egyik helyre sem sikerült eljutnom. 
Az úttörővasúton, azt hiszem gyermekként nem is utaztam. A húszas éveimben viszont, szinte minden évben ez a szórakozás lett a tavaszok és őszök egyik visszatérő eseménye.
Persze könnyű volt a Zugligeti úti kollégiumból a Széchényi hegyre eljutni, és Hűvösvölgyből vissza Zugligetre.
A mai napig az jut eszembe a kis nyomtávú vasútról, a szép kék-fehérbe öltözött gyerekekről, a csillógó tökfödőkről és gombokról, ahogy vágyakozva nézem a tévét és benne a szalutáló egyenruhás úttörőket!
Szeretem a kisvasútat!
Ezért kapunk az alkalmon és mentünk el ... szomszédékkal, a négy gyerekkel és egy halom cuccal vonatozni és fogaskerekűzni a hétvégén. Mint mindig, most is élveztem, és láttam, hogy a lányaim is élvezik! Az aprócska állomásokat, a dudálást, a szertartásokat, az alagutat és az erdőt, amin keresztül zakatol a kis vicinális.
Azt hiszem, nem most voltunk utoljára vonatozni!

Fogaskerekűs csapat,
Mici ki is oktatta a fogast, hogy minden nap alaposan mosson fogat, mert ha nem nyikorogni fog. Azóta ő is minden nap mos fogat!
Felszállás!
Utazunk mááár! Utazunk máááááár!
 
Thomas kistestvére, és a vasutas lányok:
 
 Hazafelé:

2 megjegyzés:

  1. Baromi jó kis poszt lett! Tényleg jó volt ez a hétfő:-)

    VálaszTörlés
  2. helyesbítek: nem csillebérci tábor, hanem Úttörőváros!!!!!! nem mindegy kérem!!!!! :)

    VálaszTörlés