2010. december 9., csütörtök

csicsóka

Fura egy növény. Rendszertanilag a fészkesek családjába tartozik és inkább a napraforgóval van rokonságban mint a krumplival. Pedig úgy használjuk, mint a krumplit. .
Latinul Helianthus tuberosus, angolul Jerusalem artichoke, Sunchoke, eart puff, sunroot, franciául Topinaro-baur, taupine artichaut de terre, németül Topinambur, erdbirne, Erdschoke, oroszul topinanbur, temljnaja grusa, olaszul pedig girasole névre hallgat.
Többet itt és itt okosodhattok róla.
Szóval erről a sok okosságról a csicsóka mit sem tud. Viszont szereti anyuék kertjét. Így egy nagy zsáknyi termett idén. Nagyon lelkesen hoztam belőle, hogy majd eszi a család, mert finom és egészséges. Na senkinek sem ízlik. Kint áll az erkélyen egy dobozban és pusztul. Nekem meg a szívem facsarog, úgy sajnálom látni, ahogy emésztődik. Így jött az ötlet, hogy talán pogácsában finom lehet. Talán megeszi ez a válogatós banda. Az elhatározás íme testet öltött: csicsókás pogácsa formájában. Elég jól sikerült.


(recept itt és itt )

3 megjegyzés:

  1. jól néz ki, alig várom, h hazaérve megkóstoljam:)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk a csicsóka mindig a dobálós savanyúságban végzi. Úgy megeszi a família tetemesebb része. Anno gyerekként nyersen szerettem... mostanában meg nem visz rá a lélek, hogy megkóstoljam. Ahogy Vonnegut írja: "Így megy ez."

    VálaszTörlés
  3. :) adom tovább a tippet anyumnak!!
    jövőre kipróbálom!!! :DDDD
    de igy pogiban ették. kicsik nagyok egyaránt. :)

    VálaszTörlés